Почетна

Пегас од нашата работилница

Print PDF

Овој тип на модел веќе во го имаме прикажано.Спаѓа во една позната категорија "ембрио"

Пак се навративме на него бидејќи е добар летач,Како што вели познатиото моделар од Белград Лазар Лачимиќ кој имаше прилика да го види како лета во Охрид (го направивме малку неестетски првиот примерок),важно е да му се погодат параметрите и секој модел лета во такви услови.

Го нарековме  Пегас,по митскиот летечки коњ.Навистина може да издржи се'.И силен ветер,и лошо фрлање од рака.Буквално се'.

Користи наша елиса  од  шест инчи,гума 1x 5 мм,а направен е од депрон.Има и кабина направена од специјално лесен материјал.

 

Продажба на модели и делови преку охридски сајт

Print PDF

Во Охрид се отвори нов продажен сајт на  модели на гумен погон и делови за гумењари.Ова е прв ваков сајт во Македонија и пошироко.

Во него можете да најдете модели, елиси,гума,носови за гумењари,колца,гума.балза,стапчиња од балза,но и упатства за летање на моделите,

Сајтот постојано се обновува со нови модели и делови.Постојано се надградува.

Засега сајтот е само на македонски,но наскоро ќе има верзија и на англиски и на други јазици.

www.handmadeaeromodels.com

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Долг летач на гумен погон

Print PDF

Ви прикажуваме модел на гумењар кој го нарековме "долг" поради неговите димензии.Тие не се толку големи,мо така изгледа моделот што ќе ви го претставам

Трупот му е од балзово стапче 10x 5 мм,крилата,хоризонталецот и вертикалецот му се од депрон кои се боени со специјална бија и на сито пешат кој го прават охридски печатари.

Користи наѓа елиса од 6 инчи,гума од 1x3 мм што е сосема доволна да го однесе на висина од 15 метра и да оствари лет од околу 30 секунди.

Има колоритни бои без некои ознаки и бројки.Така решивме да не го оптоваруваме,бидејќи е доволно обоен.

Презадоволни сме од тоа како изгледа и како лета.Тежишетот му е на 68 насто од нападната ивица на крилото.Влегуваат во специјални носачи кои ние ги произведуваме и не се лепат.

 

"Шармер" на гума

Print PDF

 

Пред вас е еден интересен модел напрвен од депрон  во боја.Депронот е покриен со фолија во различни бои.Во однос на дугите видови депрон  овој набавен од Словенија  е многу потежок и затоа не е погоден за мали модели кои користа слаба гума.Овој модел го нарековме "Шармер" поради убавите бои-колоритот.

Овој модел користи гима 1x5 мм поради неговата тежина.Елисата е наш производ и со оваа гума многудобро го носи моделот во висина и долго го држи во лет.

Спојот на крилото со трупот,тоа добро се гледа, е оставрен со ластичиња кои се затегнуваат на тркалезни стапчиња кои се поставуваат под крилата,Крилото добро лежи на трупот и е цврсто.

 

Моделот достигнува висина од 10 метри има лет кој трае над  20 секунди.Сосема доволно за еден ваков модел кој тежи 25 грама.

Стојниот трап е малку пократок,а тежишетото е н 50 насто од нападната ивица на крилото.

Безимен,но добар гумењар-летач

Print PDF

Ова е нов тип на гумењар.Има затворен,конструктивен труп,изработен од депрон.Крилата,хоризонталецот и вертикалецот се  исто така од депрон покриен со специјална фолија во боја.

Трупот е зајакнат со ребра за да добие цврстина.Тежишетот му е на 50 насто од нападаната ивица на крилото.Ваквата позиција на крилото му обезбедува на моделот стабилен и долг лет.Тоа беше изненадување за сите кои го гледаа како лета.

Група американски студенти кои се во Охрид беа воодушевени од летовите на овој модел на кој не му имаме дадено име, бидејќи е во експерименталната фаза.

Користевме елиса од наше производство,гума 1x5 мм.Прима околу 200 намотки.Тоа му обезбедува ефективтивен лет од над 30 секунди што е за гумењари со вакви димензии и премногу.Слетува меко на стојниот трап.

 

Моментално on-line

We have 12 guests online

Посетеност на сајтот

mod_vvisit_counterДенес14
mod_vvisit_counterСевкупно201272

Соработници

Banner

contakt

English Bulgarian Serbian Irish Macedonian

Барај

Developed by sam-digital.com