Почетна

АВРО-55

Print PDF

Пред вас е,драги мои,нов,оригинален модел на гумен погон од нашата работилница.Го нарековме "AVRO-55".Трупот е изработен од специјален депрон,хоризонталецот и ветикалецот исто така, додека крилото е изработено од балза и е покриено со јапан хартија.

Користи три нитки на гума Тан-2,го движи елиса изработена од балза во нашата работилница од  8 инчи.

При релативно мирно време,со слаб ветер лета околу две минути,на височина од околу 15-тина метри.При посилен ветер потребно е на вертикалецот да му се зададе команда во лево или десно,бидејќи фрлањето  на моделот во "чело" на ветрот не е пожелно.Тогаш моделот може да "седне" на опашка,како што  велат моделарите.Ова е потребно иако моделот е одлично изреглиран.При почетното фрлање гумата дава голема сила и го тера моделот на горе,иако имаме дадено 3 степени минус на носот на моделот.правилно поставено тежиште,нападен агол на крилото.

Ветрот ги менува аеродинамичните карактеристики на "АВРО-55",како и на секој друг модел од овој тип.

"Хорнет" од балза и јапан хартија

Print PDF

Ова е моделот "Хорнет" направен од балза и покриен со јапан хартија.Конструкцјата на крилата е специфична и нема профил,туку е рамна површина од долниот дел.И покрај тоа, поради големината  на крилата (голема носечка површина за ваков модел),лета високо и одлично.

Трупот  е од балза со дебелина 10x 5 мм.Елисата е од балза од 8 инча.Користи две нишки гума Тан-2 со димензии 1x3мм.

Има стоен трап со две тркала.Тежи некаде околу 20 грама.

"Јavelin" од депрон и балза

Print PDF

"Javelin" е американски модел на гумен погон кој масовно се прави низ светот.Ние го направивме од депрон и балза,а оригиналниот "Javelin" е направен исклучиов ов балза.Оригиналот има распон на крила 610 мм,а трупот 550 мм.

Нашиот има помали димензии,ни е многу стабилен и одлично лета.Трупот е направен од бел депрон,исто така и хоризонталецот и вертикалецот.Крилото кое е модифицирано во однос на оригиналниот "Javelin". Изработено е од балза.Покриено е со јапан хартија која бара посебна обработка за да го зацврсти крилото-прскање со вода,лакирање.

Користевме три нитки спеијална гума  1x3 мм.Елисата има 8 инча.

Стојниот трап е направен од жица 0,70мм,а колцата се направени од ореово дрво.

Летовите на нашиот "Javelin"  што ги направивме деновиве беа долги,стабилни и атрактивни

"Поштар"од балза

Print PDF

Овој модел американските моделари го нарекоа "брз поштар".Таму.во САД, го прават во многу аероклубови.

Целоиот модел е изработен од балза и затоа,независно од неговите димензии е многу лесен,тежи нешто повеќе од 15 грама.Балзата е "цар" за вакви модели.

"Поштарот" е двокрилец.Горното крило го носат два носачи,изработени од цврста балза.Долното крило е залепено за трупот на вообичаен начин.Меѓу двете крила има од двете страни два потпирачи.

Го движи гумен сноп од три летни 1x3 мм.Лета одлично и долго.

За овој модел е интересно што  хоризонталецот се  состои од два дела.Вториот негов дел е подвижен.На тој начин се регулира летот на моделот.

Независно од тоа дали му е  точно одредено тежишето,моделот при реглажа бара и поставување на задниот дел на хоризонталецот,во "плус" или во "минус" во однос на трупот.

Користи елиса од 8 инчи,изработена од балза

"Yard Bird" од депрон и од балза

Print PDF

Пред вас е нашиот нов модел "Yard Bird".Направен е од депрон (труп,хоризонталец,вертикалец),но и од балза- крилото.Овој модел на гумењар е многу популарен  кај американските,шпанските и англиските воздухопловни моделари поради убавите и долги летови, но и порад дизајнот.

При изработката на трупот,хоризонталецот и вертикалецот  користевме депрон со дебеленина од 3 мм.

Крилото е изработено од балза.За ребрата користвеме балза од 1,5 мм,за нападната ивица на крилото балза од 3 мм и за излезната ивица на крилото исто така балза од 3 мм.

Целото крило е покриено со такавикана јапан хартија,која на конструкцијата на крилото се лепи со нитро-лак,потоа се прска со вода, се чека водата да се исуши,па се лакира јапан хартијата со разреден нитро-лак три пати.

Ова крило е полесно од крилата правени од стиродур и други слични материјали.Освен тоа со ребрата од балза ги сочувуваат аеродинамичните карактеристики на крилото што на моделот  му овозможува стабилни и долги летови.

Користи рачно изработена елиса од балза од 7,5 инча.

contakt

Моментално on-line

We have 1 guest online
English Bulgarian Serbian Irish Macedonian

Посетеност на сајтот

mod_vvisit_counterДенес45
mod_vvisit_counterСевкупно209210

Соработници

Banner

Барај

Developed by sam-digital.com